Zemin kaplama işlemi son yıllarda rövanşta olan bir uygulamadır. Dekorasyon anlamında göze hitap eden yapısının olması ve dayanıklılık açısından tercih ediliyor olması insanların doğal zemin kaplama uygulamasını yaptırmasına neden olmaktadır. Uygulanan ortama havalı dekoratif özelliği katıyor olması tercih sırasında ilk yerde bulunmasına neden olmaktadır. Günümüz çağının teknolojik özellikleri bakımından müşterilerin farklı taleplerinin olması, modern tasarımlar yaptırmak istemeleri ve bu modernliğin yanı sıra kalite ve dayanıklılık açısından uygunluk isteyenlerde zemin kaplama yaptırma isteği oluşmaktadır. Üretici firmalar ise oluşan bu talepler üzerine müşterilerin isteklerini yerine getirmeye çalışmaktadır.
Doğal zemin kaplama yapılabilmesi için belli başlı kullanılabilecek malzemeler mevcuttur. Bunlar;
- Granit,
- Mermer,
- Traverten,
- Parke,
- Andezit,
- Halı,
- Seramik,
- Fayans,
- Kilim,
- Bazalt,
- Laminant,
- Kumtaşı,
- Mdf,
Kontroplak olarak sıralanabilir.
Doğal zeminler genellikle ahşap zeminlerden oluşur. Özellikle parke ve laminant en çok bilinen ve kullanılan kaplama çeşididir.
İç mekanlar için tercih edilen parke ve laminant malzemeleri; ev ve ofis zeminlerinde kullanılmakta ve en çok tercih edilen yöndedir.
Dış mekanlar için ahşap kaplama, ağaç yer döşeme kullanılırken, parke ve bahçe gibi benzer alanlarda kullanılmaktadır.
Spor parke zemin kaplama, adından da anlaşılacağı gibi kapalı spor salonları için ideal bir tercihtir.
Linolyum zemin kaplama ise; elastikiyeti ve aşınmalara karşı dayanıklılığı nedeniyle hastane,okul, iş yerleri ve konutlar gibi alanlarda tercih edilmektedir. Linolyum bir döşeme kaplamasıdır. Bezir yağı ve mantar tozu ile harmanlanmış kendir dokumasından üretilmektedir. Linolyumun içeriğinde keten tohumu yağı ya da ahşap unu, reçine ve pigmentleri,kireç taşı aynı zamanda yer mantarı bulunmaktadır. Malzeminin yapısı muşambaya benzer özellikler göstermektedir. Soğukta sertleşip, sıcakta genleşme özelliği vardır. Linolyum kaplamalar yapıştırma tekniği ile uygulanmaktadır. Linolyum kaplamaların üretim sürecinde eklenen renk maddeleri istenilen rengin ve desenin oluşturulmasını sağlar. Hem dekoratif özelliği hem de antibakteriyel ve ses-gürültü yalıtımı sağlaması açısından tercih sebebi olan üründür.
Aralarında derz bulunan fayans, mermer gibi temizlik ve bakım konusunda zorluk çekilmemektedir. Çünkü linolyum kaplama da derz ve benzeri şeyler bulunmadığı için kullanımı kolaydır. Linolyumlar döşeme kaplamalarında da kullanılabilmektedir.
Linolyum kaplamada bulunması gereken bazı özellikler vardır;
Esnek yapıya sahiptir.
Nem ve düşük sıcaklıktan zarar görür.
Çözücülerden zarar görür.
Sigara yanıklarına, yağa karşı dayanıklılığı vardır.
Renk seçenek yelpazesi geniştir.
Ucuz malzemedir.
Çevre dostu yönü vardır.
Linolyum zemin kaplama bulunan doğal malzemeler;
%8 doğal jüt bitkisinin sapından elde edilen lif
%31 keten tohumu yağı
%0,5 sabitleyici
%5 çam ağaçlarının reçinesi
%0,5 mineral boya pigmentleri
%28 mantar unu
%7 alüminyum hidroksit
%15 kireç taşı
%5 tetanyum dioksittir.
Linolyum zemin kaplamanın yaygın kullanımı mevcuttur. Renk seçeneklerinin cazibesi kaçınılmazdır. Fakat renklerin canlılığını koruyabilmesi için kaplama işlemi yapılırken cila ile kaplanmalıdır. Gerektiğinde de cilalama işlemi tekrar edilmelidir. Linolyum kaplamaların kolay kullanma ve temizleme özelliği nedeniyle en çok kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Temizliği vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama yöntemi ile yapılmaktadır. Üretici firmanın tavsiye ettiği ya da kendisinin kullandığı cilayı tercih etmek büyük kazanım elde edilmesini sağlayacaktır. Kaplamanın aşırı su temasından kaçınılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle temizlik esnasında kişi veya kişiler bu konuda uyarılmalıdır.
Bahsedildiği üzre zemin kaplama işlemi kullanım alanlarına göre değişiklik ve çeşitlilik göstermektedir.Uygulama yapılacak olan zeminin özellikleri iyi tespit edilmeli, tespit sonucu varılan kanıya göre uygulama yapılmalıdır. Söz konusu olan durum dayanıklılık olacak ise ; oluşabilecek etkilere dikkat edilmelidir.Böyle durumlarda çevresel faktörlerin de etkisi fazla olmaktadır.
Bahsi geçen çevresel faktörleri ele almka gerekirse;
Darbeler
Kimyasal Maddeler
Yırtılma
Aşınma
Yangın
Su
Isı
Yağ ve pas gibi faktörlerde dayanıklılık esas alınan zemin kaplamalar tercih edilmelidir.
Uygulaması istenilen yer soğuk alanlar ise; estetik ahşap döşemelerin ağaç kaplaması üzerine yapılması daha uygundur. Çok soğuk olmayan alanlarda ise; fayans, asmorit, parke, karo vb. malzemelerin kullanılması şartlar gereği uygunluk sağlayacaktır.
Tropikal ve sıcak havanın etkili olduğu iklimli yerlerde ise; sadece ağaç kaplama malzemesinin kullanılması yeterli olmaktadır.
Yapılması uygun olan doğal zemin kaplama yönteminin yapılma aşamasında uyulması gereken kurallar mevcuttur. İlk öncelik astarlama işleminin yapılmasıdır. Fakat astarlama işlemi yapılacak alana göre değişiklik göstermektedir. Seramik yüzeyler ile beton yüzeylere atılan astarlar farklılık göstermekte ve dikkat edilmesi gereken husustur. Yapılan astarlama işleminden sonraki uygulama şap dökülmesidir. Doğal zemin kaplamanın olmazsa olmaz şaptır.Dökülen şap kalınlığının 3 mm olması gerekmektedir. Tüm bu yapılan uygulamaların sonunda kuruyan şapın üzerine cila atılmaktadır.
Uygulanan Self Leveling (kendiliğinden yayılan şap) nedir?
Tesviye şapı olarak bilinen özel çimento içeriğine sahip hazır zemin malzemesidir. Akış özelliği olan üst düzey bir polimer modifiye çimentodur. Kendinden yayılma ve zemşne yapıişma özelliği sebebiyle tercih edilen, fazla çaba gerektirmeden zemin istenildiği şekilde tesviye edilmektir.kendine has olan özelliği hatalı yüzeylerin oluşmasını minimum riske indirmektedir. Genellikle tasarlanma amacı iç mekanlardır. Tesviye yapı uygulaması yapıldıktan sonra kuruyan sapın üzerine kaplama yapılacak olan malzeme bekletilmeden kaplanmalıdır.
Tesviye şapın kullanım alanları ise;
Fayans, Seramik, Mermer, Granit Kaplama
Pvc zemin kaplamaları
Laminant ve lamine parke kaplamaları
Sportif kaplama
Kauçuk zemin kaplama
Linolyum zemin kaplama
Halı zemin kaplamasıdır.
Tesviye Şapı zemindeki oluşan pürüzlerin giderilmesi için kullanılabilecek özel bir üründür. Düzgün bir yüzeye sahip olması istenen halı, epoksi, pvc, kaucuk ve linelyum gibi zeminlerde kullanılması gerekmektedir. Kaplanacak olan zeminin hangi malzeme olduğuna bakılmaksızın, pürüzsüz bir yüzey olması isteniyor ise tesviye şapının mutlaka kullanılması gerekmektedir. Kullanılmadığı takdirde o pürüzsüz mğükemmel görüntünün yerini kaplama malzemesinin üzerinden görülebilecek kadar pürüzler oluşmaktadır. Dekoratif anlamda da tatmin edici olmayan görselliğe sebebiyet vermektedir. İş elbetteki şapın mükemmelliğiyle sınırlı kalmamakta bu işlemi uygulayacak kişininde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekmektedir.
Tesviye şapı kullanacaksanız dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır;
Alacağınız tesviye şapının çimento esaslı olması mutlaka aranması bgereken özelliktir.
İçerisinde alçı ve kireç taşı bulunan tesviye şapının zemin kaplamalar üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı bilinmektedir. Bu tür ürünler su ile temas ettikten sonra çözülür ve uygulanmış olan zeminin kullanım durumu daha kısa sürekli olmaktadır. Alçı bulunan şap su veya nem ile karşılaştığında çözünme yaşayacak ve zemin kaplama belirli bir süre sonra kullanılmayacak hale gelecektir.
Diğer bir önemli konu ise; tesviye şapı uygulanmadan önce mutlaka ama mutlaka astarlama işleminin yapılması gerekmektedir.
Doğal zemin kaplamalarını tercih eden müşterilerin memnuniyeti oldukça fazladır. Ekonomik olması, temizliğinin doğal ve yenilenebilir oomasından dolayı kolay yapılıyor olması, konutlarda uygulanan kaplamaların evdeki kişilerin konforunu sağlıyor olması, hijyen açısından rahatlıkla kullanılabilecek bir ürün olması doğal zemin kaplamalarının beğenilmesi ve tercih edilmesine sebep olmaktadır. Ayrıca yapılan zemin kaplamasının evinize, ofisinize, iş yerinize,yaşam alanınıza rahat ve sıcak bir atmosfer sağlayarak ısı yalıtımına katkıda bulunur. Doğal zeminler, sağlıklı yaşamınız açısından kişisel yaşam alanlarınızda ferahlık ve rahatlama hissi veren malzemeden üretilir. Bu yüzden de yaşam alanlarınızda rahatlıkla nefes alabilirsiniz.