Dilatasyon Yalıtımı
Dilatasyon yalıtımı, binaların dayanıklılığın artması için uygulanan bir tekniktir. İnşaat sektörü sürekli bir gelişim ve yenilenen bir alan halindedir. Yapılar dayanıklılık açısından beklenti içinde ve uzun ömürlülüğün sağlanması için teknik kullanımlara ihtiyaç duyar. İşte bu detaylı nokta dilatasyon yalıtımı adı altında çevresel etkenlere karşı korunmak için yapılan uygulamadır. Dilatasyon, bir binanın çeşitli nedenlerle hareket edebilmesi gereken yerlerdir. Bu da sıcaklıklardaki değişiklikler ,yerden kaynaklı hareketler ve yapısal anlamda hareketlilik açılarından meydana gelir. Dilatasyonlar bu sebepler çerçevesinde binanın sabit kalması ve hasar almamasını sağlar. Yapılan yalıtımla oluşabilecek çatlaklar ve su sızıntıları önlenir.
Dilatasyon Yalıtımı Yararları
- Binalarda sıcaklık değişiklikleri, yer değişiklikleri gibi nedenlerle genleşmeler ve büzülmeler yaşanabilmektedir. Bu hareketlilikte , büyümelerde ya da daralmalarda oluşabilecek değişiklikleri hasar görmeden karşılayabilmek dilatasyon yalıtımı ile mümkün olur.
- Dilatasyonlar sayesinde yapısal açıdan gerilme etkileri de azaltılır. Özellikle betonda baskı ve gerilme ile oluşabilecek çatlak ve hasarlarda etki çok daha azaltılarak dayanıklılık payı arttırılır.
- Dilatasyon yalıtımının aynı zamanda su yalıtımında ve bina içindeki nemin kontrolünde büyük etkisi vardır. Nem konusu bina içindeki hava koşullarının sağlıklı oranda tutulmaması sonucunda yaşanan bir durumdur ki , yapısal açıdan büyük bir hasar yaratır. Dilatasyon yalıtımı işte bu durumu engelleyici ve kontrol edici kısımdır.
Dilatasyon yalıtımı uygulamasında teknikler vardır. Bu teknikler tamamen binanın türü, kullanılacak malzemeler ve çevresel açıdan yaşanan koşullara bağlıdır. Bina çevresinde su yalıtımı sağlanması için dilatasyon yalıtımı kullanılır. Böylelikle bina dayanıklılığı arttırılır. Dayanıklılığın yanı sıra enerjide verimlilik de kazanılır. Doğru uygulama bina içinde konfor sağlamaktır.
Binaların projelendirilmesi sürecinde yapıların depremden etkilenmemesi için temelden itibaren çatı yüzeyine kadar mesafe boyunca boşluklar bırakılır ki , bu boşluklar dilatasyon boşluklarıdır. Bu boşluklar genelde açık otopark birleşimlerinde, teras birleşimlerinde bırakılır. İşte bu boşluklara uygun yalıtım yapılmadığı takdirde problemler başlar. Yalıtım denildiğinde de her zaman en uygun malzemenin seçilmesi önemlidir.
Dilatasyon Yalıtımı Nedir?
Dilatasyon yalıtımı,inşaat sektörü içerisinde süreklilik halinde gelişen ve değişen bir tekniktir. Bu teknikte yegane amaç dayanıklılık ve her türlü etkiye karşı korumadır. Yapılar bu teknikle birlikte uzun ömürlü olma yolunu seçer. Gelişen teknoloji ile birlikte dilatasyon yalıtımı, çok daha etkili bir hal almaya devam etmektedir. Dilatasyon yalıtımı günümüzde yapıların uzun vadede dayanıklılığını artıran bir uygulamadır. Kaliteli malzeme kullanılması çok daha etkili ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Avantajları
- Kimyasal açıdan yüksek anlamda dayanıklılık
- Basınç açısından yüksek anlamda dayanıklılık
- Deniz suyuna olan dayanıklılık
- Gıda ve su depolarında kullanılabilme avantajı
Uygulama Alanı
Dış mekanlarda duvarlar ve beton döşemelerde
Duvar ve zeminlerin birleşim noktalarında su geçirme durumunu engelleyici sağlanması
Her türlü hava şartlarına,
Tuzlu çözeltilerde
Dilatasyon Yalıtım Uygulaması Nasıl Yapılır?
Uygulama yapılacak boşluk çok iyi temizlenmelidir. Köşeler yumuşatılmalıdır. Boşluğa yeterli büyüklükteki fitil yerleştirilerek zeminin yapışması gerekir. Dilatasyon bandı ile yapışma sağlanır. Bu noktada uygulama noktalarının nemli olmamasına dikkat edilmelidir.
Dilatasyon yalıtımı, sadece bina dayanıklılığını arttırmak değil , uzun ömürlülük açısından da en kilit uygulamalardan biridir. Yapısal açıdan hasarları önlerken, su yalıtımını da sağlar. Enerji verimliliğini arttırırken sürdürülebilirlik hedefinde katkısı olur. Dilatasyon yalıtımı ile projelerde doğru planlamalar ve uygulamalar önem taşırken, uzun ömürlülük, güvenlik ve çevre dostu olunması da kazanılan artılardır. Dilatasyon yalıtımının getirdiği avantajlar her geçen gün artışa geçmektedir. Binalar dış etkenlere karşı çok daha dirençli olurken hasarlar önlenmektedir. Dilatasyon yalıtımı projeler için artık tam bir strateji adımı haline gelmiştir.
Dilatasyon yalıtımı ile binanızı koruyun.
Dilatasyon yalıtımı ile hasara dur deyin.
Dilatasyon yalıtımı ile geleceğinizi emniyet altına alın.
Dilatasyon yalıtımı ile binanızın nefesi olun.